september 12, 2018 / Nieuws

HellermannTyton is veel meer dan alleen een kabelbinder

HellermannTyton is veel meer dan alleen een kabelbinder

Waar stroom door kabels loopt of gegevens via glasvezelkabels worden verzonden, zijn altijd producten van HellermannTyton te vinden. Sinds het eerste begin in Duitsland ruim 80 jaar geleden, is het bedrijf uitgegroeid tot een internationaal toonaangevend leverancier op het gebied van kabelmanagement. Lees in deze blogbijdrage meer over de geschiedenis van HellermannTyton.

Portret van de oprichter Paul Hellermann rond 1950

Paul Hellermann had er natuurlijk geen weet van hoe groot zijn bedrijf dat hij in 1935 in Hamburg, Duitsland oprichtte, ooit zou worden. Nog steeds verkoopt het bedrijf isolatiekous en driedoorntangen die zijn gebaseerd op de uitvinding van Paul Hellermann. Bovendien biedt HellermannTyton intussen duizenden andere producten voor het bevestigen, bundelen, verbinden, isoleren, beschermen en identificeren van bekabeling.

Toepasbaar in de meest uiteenlopende voertuigen, machines, werktuigen, apparaten en installaties. Het bedrijf is in 38 landen aanwezig en beschikt over 15 productielocaties.

Afbeelding: Portret van de oprichter Paul Hellermann rond 1950.

Een Duits-Engels succesverhaal

Reclame voor het Hellermann kabelbindersysteem uit 1944
Reclame voor het Hellermann kabelbindersysteem uit 1944

In 1938 richtte Paul Hellermann een joint venture op en breidde zijn activiteiten naar Groot-Brittannië uit. Zijn partner was Jack Bowthorpe, die op grond van zijn diensten voor de Britse industrie later werd onderscheiden tot “Commander of the Order of the British Empire”. Toen elektrische installaties door de jaren heen steeds gecompliceerder werden, herkende Bowthorpe als één van de eersten dat de kleur van kabelmantels en een numeriek systeem handig konden zijn om de functie van de kabels eenduidig aan te geven.

In de periode na de oorlog namen de lucht- en ruimtevaartindustrie alsook de elektrotechniek een enorme vlucht. Dankzij het Hellermann afbindsysteem en de kabelmarkers beschikten Hellermann Electric Ltd. en een reeks andere Bowthorpe-bedrijven over de perfecte uitgangspositie om de markt van kabelmanagementoplossingen te voorzien.

Voor zijn overlijden in 1958 verkocht Hellermann zijn oorspronkelijke bedrijf en zijn aandelen binnen het kader van de Britse samenwerking aan Bowthorpe. Onder diens leiding breidde het bedrijf zijn activiteiten op het gebied van kunststof spuitgieten en extrusietechniek consequent uit. Dit was precies het juiste tijdstip om de trend te volgen en kunststof kabelbinders te vervaardigen.

Pioniers van de automatische kabelbundeling

Foto uit 1965 van het systeem van Tyton waarbij kabels via een eindeloze band worden gebundeld
Foto uit 1965 van het systeem van Tyton waarbij kabels via een eindeloze band worden gebundeld

In de jaren 60 waren kabelbinders booming business. Een ontwikkelaar met de toepasselijke naam Heinrich Kabel, die ook hoofd was van de locatie in Duitsland, ontwikkelde een oplossing voor het bundelen van bekabeling met een eindeloze band. Zijn gepatenteerde , die de naam “Tyton-systeem” kreeg, werd vanaf 1965 in serie geproduceerd en was meteen een grote verkoophit onder kabelboomproducenten over de hele wereld.

Kabels konden nu met behulp van een handapparaat worden gebundeld. De kabelbinder werd hierbij door een kunststof gesp gestoken, strak aangetrokken en afgeknipt – een efficiënte methode waarbij geen afval ontstond. Een soortgelijke uitvinding is de “Kabelrap”: hier wordt de kabelbinder met een glasvezelversterkte stift vergrendeld die met een speciaal gereedschap door de band wordt gedrukt. Ook vandaag nog wordt deze uitvinding onder de naam KR-serie geproduceerd.

Dankzij de grote belangstelling voor Tyton- en Kabelrap-bundelsystemen begon voor het bedrijf een nieuw tijdperk van internationale groei. De aanduiding Tyton werd in 1999 zelfs in de nieuwe naam van het concern, HellermannTyton, opgenomen.

Hogere eisen aan bekabelingen

De Autotool 2000 CPK voor het afbinden van kabelbomen, voldoet aan de hoogste eisen in procesveiligheid
De Autotool 2000 CPK voor het afbinden van kabelbomen, voldoet aan de hoogste eisen in procesveiligheid

De techniek achter het Tyton-systeem is intussen doorontwikkeld tot de Autotool 2000 CPK. Een elektrisch, volledig automatisch bundelingssysteem dat exact de juiste spanning van een afzonderlijke kabelbinder op kritieke plekken van een kabelboom bepaalt.

Kabelbinders zijn echter slechts één aspect van het kabelmanagement. Als specialist voor producten voor het bundelen, bevestigen, verbinden, beschermen of markeren van bekabeling, is HellermannTyton in principe overal te vinden.

Daartoe behoren ook de domeinen zoals ‘Smart Home’, autonoom rijdende voertuigen en ‘Industrie 4.0’. Maar zelfs in een draadloze toekomst moet ergens bekabeling worden aangesloten – en vaak veel discreter, in een kleinere ruimte en met een lager gewicht dan in het verleden.

Het spreidanker SFC3 voor de veilige bevestiging van kabelbinders in ronde gaten in plaatstaal, met zelfsluitende beschermkous Twist-In van polyester in de kleur oranje, voor de markering en bescherming van hoogspanningskabels
Het spreidanker SFC3 voor de veilige bevestiging van kabelbinders in ronde gaten in plaatstaal, met zelfsluitende beschermkous Twist-In van polyester in de kleur oranje, voor de markering en bescherming van hoogspanningskabels

HellermannTyton staat nu al klanten in de hele wereld terzijde om de uitdagingen van morgen aan te kunnen gaan. E-mobiliteit heeft bijvoorbeeld al tot een sterke uitbreiding van hoogspanningsenergiesystemen geleid. Deze omvatten kabels die storende elektromagnetische velden kunnen creëren. HellermannTyton lost dergelijke problemen op andere gebieden al jaren op door gevlochten kous met EMC-afscherming.

Al naargelang van waar de kabels worden geplaatst en welk doel zij hebben, worden de meest uiteenlopende eisen aan het kabelmanagement gesteld. Bijvoorbeeld:

  • mechanische belastingen zoals trillingen
  • weersinvloeden zoals ultraviolette straling
  • vocht
  • lage of hoge temperaturen
  • invloed van chemicaliën
  • een combinatie van verschillende factoren

Experts voor klantspecifieke kunststof onderdelen

Na decennia waarin HellermannTyton zijn klanten uit alle denkbare branches heeft geholpen om problemen op het gebied van hun bekabelingen op te lossen, is het bedrijf uitgegroeid tot expert op het gebied van ontwikkeling en productie van componenten voor kabelmanagement. Veel ideeën groeiden later uit tot standaard producten. Bijvoorbeeld de krimpkous SA47, glasvezelmoffen voor  FTTX-aansluiting, de bedrukbare markeringsplaatjes TIPTAG’s of Relicon giethars- en gelmoffen voor een betrouwbare kabelverbinding in de grond.

De herbruikbare Seat-to-Seat-Clip voor het eenvoudig opnieuw indelen van de bekabeling in vliegtuigstoelen
De herbruikbare Seat-to-Seat-Clip voor het eenvoudig opnieuw indelen van de bekabeling in vliegtuigstoelen

Op twaalf verschillende locaties ontwerpen teams van productontwikkelaars van HellermannTyton kunststof componenten volgens de specificaties van de klant. Bijvoorbeeld een verwijderbare clip voor het eenvoudige installeren van boordentertainmentsystemen in vliegtuigstoelen of een afstandhouder om slijtage aan leidingen in draaiende windturbines te voorkomen.

De innovaties van HellermannTyton getuigen van de inventieve geest waarmee het bedrijf de problematiek van zijn klanten altijd al heeft aangepakt. Twee onlangs geïntroduceerde producten, de bevestigingsklem Ratchet P-Clamp en de RFID-kabelbinder, laten duidelijk zien hoe gangbare onderdelen aanzienlijk flexibeler kunnen worden vormgegeven en intelligenter kunnen worden toegepast.

#3769

Beoordeel dit artikel

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.