juli 25, 2018 / Nieuws

Virtual Reality: visionaire technologie met ongekende mogelijkheden

Virtual Reality: visionaire technologie met ongekende mogelijkheden

Virtual reality (VR) is inspirerend en heeft een enorm aantal mogelijke industriële toepassingen: leren vliegen zonder ooit op te hoeven stijgen … ruimtelijke planning zonder een tekentafel fysiek aan te raken … driedimensionaal testen van producten zonder op locatie te zijn; VR maakt het allemaal mogelijk.

Zet uw virtual reality headset op en ontdek een hele nieuwe virtuele wereld!

Met een VR-headset treedt u binnen in een interactieve, virtuele wereld die verder gaat dan het computerscherm. Hoe werkt virtual reality? Eenvoudig: VR-headsets gebruiken twee schermen om enigszins van elkaar verschillende beelden te tonen. Als ze tegelijkertijd worden bekeken, wordt zo de illusie van een 3D-omgeving gecreëerd in het brein.

Speciale software interpreteert en reageert op de activiteiten van de kijker in realtime in de virtuele wereld. Door draaien van het hoofd kan worden rondgekeken in de geprogrammeerde omgeving. De illusie is perfect als de resolutie hoog genoeg is om het beeld vloeiend weer te geven. Dankzij recente hardware-ontwikkelingen werken veel VR-apps op smartphones die draaien op Android 4.1 of iOS 8 of hoger.

Virtual reality-mogelijkheden voor Industrie 4.0

VR in de automobielindustrie: virtueel geïnstalleerde bevestigingselementen voor kabelbomen

De meest bekende voorbeelden van VR-toepassingen worden momenteel gevonden in  entertainment. Maar dat is slechts het topje van de ijsberg. Eén van de meest veelbelovende mogelijkheden voor virtual reality zijn industriële toepassingen voor ontwerpers, ingenieurs, installateurs en elektriciens binnen Industrie 4.0.

Virtual reality geeft industrie een enorme potentieel voor kostenoptimalisatie. Simuleren van installatieruimtes kan de tijd verminderen die nodig is voor planning en ontwikkeling en kan tijdrovend onderhoudswerk vereenvoudigen. Complexe gevallen van schade en storingen kunnen op afstand worden verholpen zonder dat werknemers fysiek aanwezig hoeven zijn; dit is mogelijk door een regelmatig bijgewerkt 3D-overzicht van de omgeving. Dure prototypes hoeven niet langer fysiek te worden geproduceerd. In plaats daarvan kunnen ze worden gesimuleerd in een virtuele omgeving.

Ook in trainingsscenario’s biedt VR voordelen. De virtuele werkomgeving reageert realistisch op de acties van de gebruiker. Hij biedt nuttige empirische waarden zonder dat daarbij hoge kosten of risico’s ontstaan. Een populair gebruik van virtual reality is bijvoorbeeld bij vliegsimulators voor het opleiden van piloten. Met VR kunnen chirurgen in opleiding ook operatietechnieken oefenen of diagnostische praktijken testen zonder het leven van echte patiënten in gevaar te brengen. De automobielindustrie is ook van plan om VR-systemen te gebruiken om reparatiehandleidingen te maken voor nieuwe voertuigmodellen.

HellermannTyton maakt virtual reality een praktische tool voor klanten

Virtuele blik in een auto: geïnstalleerde bevestigingselementen voor kabels en kabelkanalen
Virtuele blik in een auto: geïnstalleerde bevestigingselementen voor kabels en kabelkanalen

HellermannTyton heeft de benchmark gezet voor kabelmanagement, productkwaliteit en klanttevredenheid sinds 1935. Innovatieve oplossingen vereisen innovatief denkwerk. Onze kabelmanagementproducten worden vaak geïnstalleerd op plaatsen waar ze niet zichtbaar zijn, bijvoorbeeld in windturbines, treinen, machines, landbouwmachines, auto’s of vliegtuigen. Daarom gebruiken we VR-technologie om onze klanten authentiek inzicht te geven in de vele gebruiksmogelijkheden die HellermannTyton producten bieden.

Weergeven van de producttoepassingen in een virtuele wereld geeft een unieke ervaring uit de eerste hand. Gebruikers weten zeker dat ze de juiste component selecteren uit het grote productassortiment door de toepassing ervan te zien in een realistische virtuele omgeving.

U kunt onze producttoepassingen zien via VR in de HellermannTyton ACADEMY. Of kijk naar onze producten in actie – met de HellermannTyton app en een kartonnen VR-headset die uw smartphone in een volledig functionele VR-tool veranderen.

Virtuele tour in een windturbine

Het is ons doel om gebruikers een uniek beeld te geven van HellermannTyton oplossingen. VR-technologie maakt het eenvoudig om zelfs zeer complexe producten en hun actieve toepassingen te begrijpen.

Neem een virtueel kijkje in onze showrooms. Breng een gesimuleerd bezoek aan een windturbine. Bekijk de veelzijdige toepassingsmogelijkheden voor het bevestigen van kabelbomen in een auto. Ontdek de beste kabelgoten en labelsystemen. Ervaar de producten interactief en zie van dichtbij hoe ze worden gebruikt.

Op diverse vakbeurzen door heel Europa gaven we honderden bezoekers de unieke kans om onze VR-toepassingen live te ervaren. Hier ziet u een impressie hoe dat er aan toe ging tijdens de beurs El & Teknik 2018 in Denemarken.

Kijk uit naar deze opwindende ontwikkelingen in virtual reality technologie

In de nabije toekomst zal de optische kwaliteit van virtual reality simulators zich ontwikkelen tot een fotorealistisch niveau. Het toepassingsgebied voor VR-simulatoren zal zich in toenemende mate uitbreiden. Naast de industriële mogelijkheden die hierboven worden genoemd, zal virtual reality ook zorgen voor een revolutie in het dagelijkse werk in bedrijven door innovaties zoals VR-vergaderruimtes. Bedrijfslocaties over de hele wereld zullen met elkaar zijn verbonden. Onpersoonlijke telefonische vergaderingen en trillerige videoconferenties zullen tot het verleden behoren.

Naast windturbines en motorvoertuigen is HellermannTyton van plan om andere gebruikspunten ook virtueel toegankelijk te maken. We bieden klanten en geïnteresseerde partijen de mogelijkheid om kabelmanagementproducten virtueel te ervaren. Bijvoorbeeld een kijkje achter de schermen voor producten die zijn geïnstalleerd in vliegtuigen of treinstellen, vanuit elke hoek.

Meer weten over VR binnen HellermannTyton? Neem dan contact met ons op!

#3042

 

Beoordeel dit artikel

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.