maart 30, 2016 / Nieuws

Helagaine: het antistress programma voor loop-bekabeling in windturbines

Helagaine: het antistress programma voor loop-bekabeling in windturbines

Naast fotovoltaïsche en hydro-elektrische energiebronnen hebben windparken in Duitsland zich snel ontwikkeld tot een van de belangrijkste bronnen van duurzame energie. De huidige op het land geplaatste windturbines leveren een vermogen tussen 1,5 en 4 megawatt (MW) elektriciteit; installaties op zee zo’n 8 MW. Naarmate windenergie belangrijker wordt, worden ook de aan de betrouwbaarheid van windturbines gestelde eisen zwaarder.

Naarmate windenergie belangrijker wordt, worden ook de aan de betrouwbaarheid van windturbines gestelde eisen zwaarder. HellermannTyton levert oplossingen die exploitanten ondersteunen bij het voldoen aan deze eisen.

De mechanische belasting van bekabeling in windturbines is enorm, omdat de rotorbladen voor het efficiënt opwekken van energie altijd pal op de wind moeten staan. De bekabeling tussen de generator in de rotorkop en de netaansluiting onder in de mast is van essentieel belang. Het beschermen en onderhouden van deze kabels is dan ook van de hoogste prioriteit. Deze zogenaamde loop-bekabeling staat voortdurend bloot aan zware mechanische belasting, zoals torsiekrachten.

De kabelbescherming –een kousachtige cable grip- die gewoonlijk wordt gebruikt voor deze kabels, kan rafelen, waarna door schurende werking de isolatiemantel beschadigd raakt.

Hoe ziet een dergelijke kabelkous er uit? Bekijk hier enkele foto’s.

Helagaine gevlochten kous voorkomt schade aan de isolatie van de direct parallel lopende bekabeling. Uit duurtesten is gebleken dat deze uiterst robuuste kous, vervaardigd uit polyester, de bekabeling beschermt en de levensduur aanzienlijk verlengt, zeker als het wordt aangebracht voordat de bekabeling worden geïnstalleerd.

Optimale bescherming voor loop-bekabeling

Loop Cables
Trekontlasting voor loop-bekabeling in een Nordex N90 windturbine (Foto: Georg Schreiber)

Windturbines moeten 20 jaar in operationeel kunnen blijven. Voor de koperen aders betekent dit tot 15.000 belastingscycli bij rotaties tot 900º in beide richtingen.

De kabelmantel staat daarbij onder zeer hoge  hoge mechanische belasting omdat de loop-bekabeling in elkaar verstrengeld raakt. In het ergste geval kunnen de kabels breken.

Bekijk de foto’s van een testopstelling in dit Duitstalige artikel op https://www.all-electronics.de/ om een indruk te krijgen hoe de bekabeling het te verduren krijgt.

Een beschadigde kabel gaat niet alleen ten koste van het vermogen van de installatie, maar kan ook hoge reparatiekosten tot gevolg hebben. Het vervangen van een individuele loop-kabel kan twee mandagen kosten.

Kabelslijtage door schuren of warmte is echter te voorkomen door het gebruik van adequate kabelbescherming. Gevlochten kous van zeer duurzaam polyamide garen wordt daarom bij het assembleren van de bekabeling al aangebracht.

Later, tijdens het installeren van de loop-bekabeling in de mast, wordt de gevlochten kous over de cable grip getrokken om beschadiging door schuren te voorkomen.

Helagaine kan gemakkelijk over onregelmatige vormen worden getrokken en biedt een uitstekende afdekking van het oppervlak. Helagaine kan eenvoudig naar beneden worden getrokken om inspecties uit te voeren.

Helagaine Twist-In: ideaal voor installatie achteraf

Windenergie-installaties met voedingskabels die niet vanaf het begin worden beschermd door Helagaine, kunnen alsnog profiteren van deze uitstekende bescherming tegen mechanische belasting.

HellermannTyton’s Helagaine Twist-In combineert de robuuste bescherming door Helagaine met een grote flexibiliteit in het gebruik. Het resultaat is een open beschermkous, die tegelijkertijd zelfsluitend is. De kous kan gemakkelijk worden aangebracht en steeds opnieuw worden geopend. De loop-bekabeling blijft altijd toegankelijk voor onderhoud, reparatie en inspectie. De onderhoudskosten kunnen aanzienlijk worden verlaagd, terwijl onnodige storingen en stilstand worden voorkomen.
Klik hier om te zien hoe gemakkelijk Helagain Twist-In te verwerken is.

Turbine Installation Nortorf Germany
Installatie van een 3.2M114-turbine in Nortorf, Duitsland (fotobron: Senvion GmbH 2014)

Maar dit is niet de enige optie binnen het brede assortiment van HellermannTyton.

HelaHook: de perfecte bescherming voor kabelbundels

De HelaHook hersluitbare kabelbescherming is zeer elastisch en flexibel en wordt gesloten met klittenband. Net als de Helagaine Twist-In gevlochten kous kan de kous steeds weer opnieuw worden aangebracht en verwijderd. HelaHook beschermt gebundelde kabels tegen mechanische belasting en beschikt tevens over goede brandwerende eigenschappen. Het product is vooral geschikt voor bekabeling die al is geïnstalleerd. Alles bij elkaar is het een praktisch alternatief voor standaard gevlochten kous.

Lees hier meer over de belangrijkste kenmerken, toepassingen en voordelen van HelaHook.

Heatcutter HSG0: voor het inkorten van polyester kousen

Een gevlochten kous kan niet gewoon worden ingekort met behulp van een mes of een schaar, omdat de uiteinden dan gaan rafelen. Daarom is het beter om voor het inkorten van een gevlochten kous de speciaal daarvoor ontwikkelde HSG0 heatcutter te gebruiken. Het apparaat warmt snel op en smelt de losse vezels na het snijden aan elkaar, waardoor de kous niet uitrafelt.

HelaTape: snel beperken van schade

Zelfs met de beste bescherming kan loop-bekabeling op bepaalde plaatsen beschadigd raken vanwege de mechanische belasting en schurende werking.

Voor die gevallen levert HellermannTyton twee professionele tapes: HelaTape Power 500 en HelaTape Flex 2000+. HelaTape Power 500 is een ethyleen-propyleen rubber tape met uitstekende elektrische, chemische, mechanische en thermische eigenschappen.
De snel afdichtende tape voor hogere spanningen vormt een lucht- en waterdichte isolerende laag ter bescherming van kabelverbindingen en –aftakkingen voor hoogspanning.
HelaTape 2000+ is een ‘all-weather’ isolatietape, ideaal voor de primaire isolatie van kabelverbindingen tot 1 kV. Het is uitstekend te gebruiken binnen een groot temperatuurbereik en geschikt voor zowel binnen- als buitentoepassingen.
Kortom, de gespecialiseerde HellermannTyton kabelbeschermingsproducten geven ingenieurs en exploitanten precies de ondersteuning die ze nodig hebben om ondanks de steeds hogere productie-eisen de betrouwbare werking van windturbines te kunnen waarborgen. Met HelaTape biedt HellermannTyton ingenieurs, ontwerpers en elektriciens een breed assortiment pvc- en rubber-tapes, ideaal voor het isoleren, bevestigen, bundelen, afdichten en markeren van kabels.

#1980

Beoordeel dit artikel

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.