oktober 12, 2015 / Nieuws

Red One helpen om de solar-zege te behalen

Red One helpen om de solar-zege te behalen

De huidige prototypes van voertuigen op zonne-energie zijn het oefenterrein voor de toekomstige experts op het gebied van alternatieve energie. Dus toen het Solar Team van de Universiteit Twente HellermannTyton benaderde voor ondersteuning bij oplossingen voor professionele onderdelen voor zijn zonneauto ‘Red One’, die deelneemt aan de Bridgestone Solar World Challenge 2015 in Australië, boden we graag onze hulp aan.

Update 25-10-2015: Het Solar Team Twente wint de “Technical Innovation Award” van de World Solar Challenge 2015. Een uitstekende prestatie, HellermannTyton is er trots op een steentje te hebben bijgedragen met systeemoplossingen voor de bekabeling van de Red One!

Update 22-10-2015: Solar Team Twente is vannacht als tweede gefinisht in de World Solar Challenge 2015, achter het het NUON-solarteam van de TU Delft. Het tijdverschil bedroeg slechts 3:35 minuten, en dat na 3.000 kilometer! Een felicitatie aan het Red One Team is zeer op zijn plaats, zeker gezien de duidelijk snellere tijd in vergelijking met 2013. Uiteraard feliciteren wij ook het NUON-team met haar zesde zege in dit fenomenale evenement.
Een videoverslag van de laatste racedag vind je [hier]. HellermannTyton, sponsoring the future!

Update na dag drie: spanning aan de top, het Solar Team Twente ligt nipt voor op het team uit Delft, een ongelofelijk secondenspel!  In de klasse voor gezinsauto’s vestigt het team uit Eindhoven een record: 1500 km met slechts één accu-oplading! De actuele posities tijdens de race vindt u [hier].

Logo WORLD SOLAR CHALLENGE org sun Bridgestone

Oorspronkelijke tekst: In 1982 doorkruiste de Deense solar-pionier en avonturier Hans Tholstrup Australië met een zonneauto, de ‘Quiet Achiever’, die hij zelf bouwde. Geïnspireerd door deze prestatie, werd de Bridgestone World Solar Challenge geboren en groeide uit tot de showcase voor nieuwe automotive technologie en de creatieve integratie van jonge technische en wetenschappelijke expertise wereldwijd.

De Challenge: uithoudingsvermogen en energiezuinigheid

De Bridgestone World Solar Challenge biedt jonge technici een ideale creatieve uitdaging en is een uitstekende ambassadeur voor duurzame energie. Alleen al het voltooien van de reis van 3000 km binnen de geldende regels is moeilijk. Om te winnen moeten voertuigen en teamleden perfect afgestemd zijn.

HellermannTyton B.V. in Nederland is er daarom trots op dat het een rol mag spelen bij de deelname van het Solar Team Twente uit Technische Universiteit Enschede. We hebben onderdelen van topkwaliteit gedoneerd voor het binden, bevestigen en beschermen van kabels die wereldwijd getest zijn door zowel autofabrikanten als ingenieurs op het gebied van hernieuwbare energie.

De uitdager: Red One – Solar Team Twente

Red-One-on-runway--Solar-Team-Twente-sponsoring-900px
Solar-Team-Twente-Team, Universiteit Twente, Enschede/ Nederland

In een strijd tegen deelnemers uit de hele wereld, zal een team van de Universiteit Twente voor de zesde keer door Australië racen met slechts één doel: winnen! In 2011 werd het team 5e en in 2013 eindigde het als derde op het podium.

Vanaf de start op 18 oktober loopt de route over de openbare Stuart Highway, van Darwin in het noorden naar Adelaide in het zuiden.

Red One on runway Solar Team Twente 800px
Red One on runway – Solar Team Twente

Red One heeft een extreem aerodynamische body, met drie vierkante meter galliumarsenide zonnecellen (cellen gebruikt in de ruimtevaart, met hoge efficiency).
Het voertuig moet niet alleen zo sterk en efficiënt mogelijk zijn, en daarbij aan de wedstrijdregels voldoen, om een realistische kans op de overwinning te maken, het team moet ook tot in detail voorbereid zijn op de enorme reis.
Rijden is alleen toegestaan tussen 08:00 en 17:00 uur. Waar het team zich op dat moment bevindt is waar het de nacht door zal brengen: dit kan midden in de Australische outback zijn!

De bekabeling: een kijkje onder de carrosserie

Solar Team Twente Mount cable management 900px
SolidTack Mounts and Q-Ties

Elektrische componenten in voertuigen staan bloot aan trillingen en grote temperatuurverschillen. Door onze grote expertise op het gebied van techniek en materialen, had het Solar Team Twente belangstelling voor HellermannTyton’s beproefde producten voor het binden en bevestigen van kabels die door de body van carbon lopen.
Q-ties bundelen kabels op strategische kruispunten en zelfklevende SolidTack Mounts houden ze op hun plaats waar geen gaten in de carrosserie geboord kunnen worden.

HMT100A_Red One on runway Solar Team Twente 800px
Hot Melt Tape for Heat Shrinkable Tubing and Shapes HMT200A

Alle kabelboomverbindingen zijn geïsoleerd met gespecialiseerde warmkrimpende vormstukken en HMT200 hotmelttape om het elektrische systeem van de Red One af te schermen van alles dat het in de Australische outback maar tegen kan komen.

HellermannTyton wenst Solar Team Twente veel succes en een goede race. Hopelijk zijn de andere componenten net zo krachtig als die van ons! We zullen het verloop van de race enthousiast volgen.

Beoordeel dit artikel

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.