November 25, 2015 / Nieuws, Research & Development

Bevestigingsbanden en -elementen voor toepassingen bij hoge temperaturen (PEEK, E/TFE “Tefzel”, PA46)

Bevestigingsbanden en -elementen voor toepassingen bij hoge temperaturen (PEEK, E/TFE “Tefzel”, PA46)

Sommige van de meest opmerkelijke technologische doorbraken ter wereld kwamen toevallig tot stand. Neem bijvoorbeeld de synthese van polyethyleen, tegenwoordig de meest gebruikte kunststof. Maar het overgrote deel van de in de kunststoftechniek geboekte vooruitgang vloeit voort uit de toepassing van kennis, ervaring op het gebied van spuitgieten en ontwerpexpertise. Dat geldt ook voor polyetheretherketone, beter bekend als PEEK, dat wordt beschouwd als het eerste “designpolymeer”.

Thermoplastische kunststoffen met uitzonderlijke kwaliteiten die door HellermannTyton in zijn geavanceerde spuitgietfaciliteiten voor bundelbanden en bevestigingselementen worden ingezet, zijn onder meer PEEK, polyamide 4.6 (PA46) en E/TFE (Tefzel®). We zullen hier de materialen en hun toepassingen wat gedetailleerder toelichten:

PEEK-materiaal – kunststof voor hoge temperaturen

PEEK wordt gezien als een van de meest hoogwaardige thermoplasten op de markt. De door HellermannTyton uit PEEK vervaardigde componenten zijn geschikt voor toepassingen waarbij temperaturen worden bereikt van +240 °C (continue bedrijfstemperatuur). Hoewel dit thermoplastische polymeer duur is, is het door zijn bestendigheid tegen hoge temperaturen de beste keuze voor toepassingen in de luchtvaart-, spoorweg-, automobiel- en transportsector. Maar zijn geschiktheid blijft daar niet toe beperkt.

De expertise van HellermannTyton in spuitgieten met PEEK-materiaal heeft uiteindelijk geresulteerd in de unieke PT3B-bundelband. Met zijn lengte van 250 mm is dit momenteel de langste PEEK-bundelband op de markt. Dankzij zijn geschiktheid voor toepassingen bij hoge temperaturen, en zijn combinatie van fysieke sterkte en laag gewicht, wordt deze band vaak gebruikt als alternatief voor metalen bundelbanden, bijvoorbeeld in luchtvaartapplicaties, zoals de Airbus Eurofighter, of voor het bundelen of vastzetten van bekabeling en leidingwerk rond het uitlaatsysteem van voertuigen.

Verder staan PEEK-bundelbanden (verkrijgbaar als bundelbanden met binnenvertanding en bundelbanden met buitenvertanding) bekend om hun goede chemische bestendigheid waterafstotendheid, grotere flexibiliteit en verwerkingsgemak.

Het assortiment PEEK-producten dat HellermannTyton aanbiedt bevat zowel identificatie- en markeringsoplossingen als schroefzadels, en bevestigingsbanden twee spreidanker en schotel. Oplossingen kunnen ook aan de individuele eisen van klanten worden aangepast. En als onderdeel van de voortdurende ontwikkeling van technische kunststoffen ontwikkelt HellermannTyton momenteel zelfs nog langere bundelbanden, opnieuw gebaseerd op onze grote ervaring in het werken met PEEK-materiaal.

Polyamide 4.6 (PA46) – voor een continue bedrijfstemperatuur tot +150 °C

Hoewel niet gelijkwaardig aan PEEK, is PA46 geschikt voor gebruik bij temperaturen tot 150°C. Tevens bezit het andere eigenschappen die het voor sommige toepassingen geschikter maakt dan PEEK. De karakteristieke stijfheid en uitstekende maatvastheid die PA46 bij hogere temperaturen komen vooral tot zijn recht in applicaties waar zowel hoge temperaturen als vibratie ontstaan, zoals in uitlaatsystemen voor vrachtwagens. Een ander voordeel is dat het materiaal bestand is tegen chemicaliën en goede brandwerende eigenschappen bezit. HellermannTyton biedt een groot assortiment bundelbanden en bevestigingselementen van PA46 aan, waarvan een selectie is opgenomen in de brochure over bevestigingsbinders en elementen voor toepassingen bij hoge temperaturen (link naar brochure: fixing ties and elements for high temperature applications).

E/TFE (Tefzel®) —voor applicaties met hoge temperaturen en zeer agressieve chemicaliën

Het derde polymeer in ons trio zeer sterke, thermoplastische kunststoffen is E/TFE, ook bekend als Tefzel®. Kabelmanagementoplossingen van Ethyleen-Tetra/Fluorethyleen blinken vooral uit in toepassingen waar agressieve chemicaliën aanwezig kunnen zijn. Tefzel® combineert een hoge bestendigheid tegen chemicaliën met een hoge slijtvastheid en uitstekende mechanische sterkte. Uit Tefzel® vervaardigde productoplossingen zijn ook bestand tegen bedrijfstemperaturen tot +170°C. Deze thermoplast voldoet aan de UL94-VO brandveiligheidseisen en genereert weinig rookontwikkeling.

Het meest toegepaste component van HellermannTyton van Tefzel® is de T-serie-bundelband, voorzien van binnenvertanding en gemakkelijk in te steken bandeinde. De DuPont-website biedt een uitstekend overzicht van de chemische weerstand van Tefzel®, hetgeen u kan helpen te beslissen of dit het optimale materiaal voor uw toepassing is (link naar: “Chemical Use Temperature Guide” von DuPont)

Hiermee besluiten we ons korte overzicht van de expertise van HellermannTyton in oplossingen voor toepassingen bij hoge temperaturen met gebruik van deze thermoplastische kunststoffen. Meer over materiaaleigenschappen en het productaanbod is te vinden in onze brochure Fixing Ties and Elements for High Temperature Applications (link naar brochure in het Engels, klik hier).

Kunt u het product voor uw applicatie niet vinden? Of wilt u de eisen en oplossingen voor toepassingen met hoge temperaturen graag bespreken? Uw suggesties zouden ons inspiratie kunnen leveren voor een nieuw product dat aan de eisen voor uw toepassing kan voldoen. Reageer gerust op dit blog of neem contact met ons op.

In deze bijdrage willen ons graag richten op de expertise van HellermannTyton in spuitgietoplossingen voor kabelmanagement, gemaakt van hoogwaardige thermoplasten van topkwaliteit zoals PEEK – producten die werden ontwikkeld voor het weerstaan van hoge of fluctuerende temperatuurcondities.

#1542

Beoordeel dit artikel

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.