juni 25, 2015 / Nieuws, Research & Development

Spuitgiet knowhow gecentraliseerd in het nieuwe technology center

Spuitgiet knowhow gecentraliseerd in het nieuwe technology center

De Europese economie drijft niet op grondstoffen, maar op ontwikkelingscompetentie en innovatiekracht. Een voorbeeld van innovatie en de modernste productietechniek van hoogwaardige kunststofdelen bevindt zich in de Duitse vestiging van HellermannTyton, in de buurt van Hamburg.

In het technology center van HellermannTyton is de jarenlange knowhow van het bedrijf op het gebied van het produceren van hoogwaardige kunststofproducten voor oplossingen rondom kabels gebundeld; producten die overal ter wereld gebruikt worden waar bekabeling wordt geïnstalleerd.

Het technology center is in 2014 uitgerust met zes van de krachtigste spuitgietmachines, die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn. Daarmee is het mogelijk om –los van lopende productieprocessen- op een snelle en efficiënte manier spuitgietmallen, materiaal en eindproducten te testen. Wat betekent dat precies?

Kwaliteit en nauwkeurigheid vormen de kern van het spuitgietprocédé. Na het innovatieve voorwerk van de productontwikkelaars en de inhouse vervaarding van de mal moet getest en gewaarborgd worden dat alles wat in 3D virtueel ontworpen is ook daadwerkelijk klopt (Wikipedia-link: Wat is CAD?) Deze essentiële testfunctie voert het technology center uit voor alle vestgingen van het wereldwijd opererende bedrijf.

In 2012 groeide het bestaande technology center van HellermannTyton uit zijn jas. De capaciteit van 1400 projecten per jaar was met het oog op de volle opdrachtenportefeuille niet meer toereikend. Bovendien moest bij grotere spuitgietdelen overgestapt worden op machines met een sluitkracht van meer dan 5000 KN. Producten met een groter volume komen bijvoorbeeld voor in kabelkanalen (link naar competentiebrochure automobielindustrie met voorbeelden).

Momenteel werken negen medewerkers in het nieuwe technology center fulltime aan het optimaliseren van producten, het bepalen spuitgietcycli en de kwaliteitsborging op lange termijn. Ze kunnen op elk moment spuitgiettesten doen, zonder dat productieprocessen beïnvloed worden. Een enorme stijging van de efficiency voor HellermannTyton dankzij de modernste en energiebesparende techniek op een oppervlak van slechts 760 m2.

Het nieuwe technology center van HellermannTyton met zes van de krachtigste spuitgietmachines die momenteel op de markt zijn.

Nieuwe matrijzen – ook werktuigen genoemd – worden in het technology center op hun procesgeschiktheid getest. Dat betekent dat getest wordt of de matrijs foutloos functioneert én het vervaardigde eindproduct voldoet aan de gestelde eisen.

Elke matrijs wordt onderworpen aan een duurtest van ruim 24 uur, niet alleen om hem grondig te testen maar ook om de parameters voor de serieproductie te bepalen. Omdat elke matrijs een aantal nesten heeft – de uiterst precies contourprofielen van het uiteindelijke product – is de eerste test van groot belang. Een reeks zeer complexe fysische en economische factoren beïnvloeden hoeveel nesten in een matrijs aangebracht worden.

Vooral de kwaliteit van speciale producten, zoals uit het hoogwaardige kunststof polyetheretherketon (PEEK) vervaardigde componenten, wordt door het technology center gewaarborgd. Omdat PEEK geschikt is voor gebruik bij extreem hoge temperaturen, wordt het bijvoorbeeld toegepast voor kabelbinders in de luchtvaartindustrie, waar veiligheid op de eerste plaats komt.
LINK BROCHURE.

Met het nieuwe technology center heeft HellermannTyton bovendien een duidelijke voorsprong genomen in de ontwikkeling van complexe tweecomponentenproducten (2C-technology). Deze technologie beantwoordt aan de vraag van klanten uit de meest uiteenlopende industrieën.

Het technology center stelt HellermannTyton in staat kwaliteit te waarborgen en het innovatieve vermogen te vergroten!

Meer informatie over de bouw en functie van een spuitgietmachine vindt u hier op internet:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Spuitgieten

Beoordeel dit artikel

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.