Januari 25, 2018 / Applicaties, Oplossingen voor markten en industrieën

Paneelbouw: efficiënt kabelmanagement-systeem met HelaDuct-draadklemmen

Paneelbouw: efficiënt kabelmanagement-systeem met HelaDuct-draadklemmen

De onderhoudsmonteur weet uit eigen ervaring: zodra hij een willekeurige schakelkast opent, komt de losse bedrading hem tegemoet. Elastische bandjes had de boel op zijn plaats moeten houden. Maar ook die gaan lubberen – en zie daar, een toestand die met de juiste klemmen niet voor zou komen. Lees in deze bijdrage hoe u met accessoires uit de HelaDuct-serie uw kabelmanagement in de schakelkast kunt vereenvoudigen en professioneler kunt maken.

Lange aders in een schakelkast werken als zenuwbanen. Als ze niet netjes in de kabelgoten liggen ziet het er in de schakelkast chaotisch uit. Maar ook onderhoud, storingzoeken en het realiseren van uitbreidingen duren ook onnodig langer. Het wordt dus duurder en inefficiënt. In het ergste geval wordt de productie onderbroken: als een adermantel tijdens onderhoud langs de scherpe lippen van de goot schuurt, kan dat leiden tot verkeerde signalen of kortsluiting in de machines.

Losse aders in de schakelkast blijvend vermijden

Een professionele en robuuste oplossing voor het bevestigen van aders in kabelgoten biedt de HelaDuct-productserie van HellermannTyton: “De HelaDuct-serie is een systeemoplossing voor kwaliteitsbewuste paneelbouwers”, aldus James Orsini, Product Marketing Manager bij HellermannTyton.

Als expert weet Orsini hoe paneelbouwers, bordenbouwers in België, zich bij hun opdrachtgevers professioneel in de kijker spelen: “Wij onderscheiden ons wezenlijk door de variatie en handling van accessoires voor bedradingskanalen. Schakelkastbouwers kunnen door ons toebehoren aanzienlijk veiliger, sneller en kostenbesparender werken.” En op die manier dus opdrachtgevers imponeren en overtuigen: “Opdrachtgevers willen graag dat in de schakelkast alles er professioneel uitziet, goed georganiseerd en deugdelijk is. Vooral als het paneel bijvoorbeeld bij gebruik op een schip, in een trein of in een windpark is blootgesteld aan bijzondere belastingen zoals sterke trillingen.”

Veilig kabelmanagement: klemmen in het bedradingskanaal

Kabelkanal, Blog Artikel SchaltschrankbauerOm een veilig houvast en orde te garanderen biedt HellermannTyton in de HelaDuct-serie bijvoorbeeld twee varianten stabiele draadklemmen aan: ten eerste de HelaDuct HTWD-BWR-klemmen die vóór het bedraden in het kanaal gemonteerd worden. Ten tweede klemmen die achteraf in de goot geïnstalleerd kunnen worden, de series HelaDuct HTWD-NFWR en HTWD-WFWR.

“De HTWD-BWR-klemmen bieden een aanzienlijk grotere veiligheid en stevigere bevestiging dan gangbare oplossingen omdat ze mechanisch in de goot worden bevestigd”, zegt Orsini. Bij andere oplossingen op de markt wordt in de regel gebruik gemaakt van lijm, legt de expert uit. Maar werken met lijm brengt risico´s met zich mee: het kan op elk moment loslaten. Vooral als het in de omgeving van de kast warm wordt. “Onze draadklemmen hebben geen last van temperatuurverschillen. Ze blijven vast zitten, ook als men het deksel van de goot tilt of als het kanaal verticaal of bovenhoofds wordt geplaatst.”

Draadklemmen voor de montage tijdens het bedraden
Draadklemmen voor de montage tijdens het bedraden

De bevestiging van de klemmen in de goot is: de HTWD-BWR wordt met een lichte en snelle draaiing in het bedradingskanaal verankerd. De HTWD-NFWR en HTWD-WFWR worden gewoon erin geklikt.

Ruimtebesparend bedraden: HelaDuct accessoires

Wie in zijn goten met kabelbinders of andere bevestigingselementen wil werken, vindt in de HelaDuct-serie ook een passende oplossing. Met de bevestigingselementen HTWD-CTH en HTWD-TL bijvoorbeeld kunnen componenten direct op de bodem van de kabelgoot worden bevestigd.

Met de bevestigingsblokken kunnen kabelgoten of andere bouwelementen op een draagrail worden bevestigd.
Met de bevestigingsblokken kunnen kabelgoten of andere bouwelementen op een draagrail worden bevestigd.

HTWD-CTH dient ter bevestiging van kabelbinders, HTWD-TL ter montage van de kabelgoot op een DIN-rail. Het grote pluspunt bij al het HelaDuct-accessoires is dat de vergrendeling niet door de bodem steekt. Het kanaal kan nog steeds probleemloos op de montageplaat worden bevestigd.

Met de accessoires uit de HelaDuct-serie wordt het leggen en bevestigen van kabels in kabelgoten niet alleen efficiënter en veiliger. Het bespaart ook meer ruimte: ”Ruimte in een schakelkast kost geld. Dat betekent met name dat de paneelbouwer steeds de juiste afmetingen moet kiezen. Wij bieden kabelgoten in verschillende maten aan. Meer nog, wij bieden goten met smalle en met brede lippen aan. Al naargelang de toepassing kunnen dunne of dikke kabels optimaal worden gelegd”, legt Orsini uit.

HelaDuct-toebehoren en speciale gereedschappen: zorgvuldig bedraden in de paneelbouw

De kwaliteit van zijn kabelgoten en de eisen van zijn klanten weet de Product Marketing Manager precies in te schatten: “Alle klanten gebruiken onze goten op dezelfde manier. Ze letten erop dat je de lippen gemakkelijk uit de goot kunt breken en er geen scherpe randen ontstaan. Zo wordt voorkomen dat de isolatie van de aders beschadigt. Of de klanten controleren of de zijwanden tot de bodem opengesneden kunnen worden, eveneens zonder scherpe randen achter te laten. Als ik het product bij de klant presenteer, gaat die er eerst met de vinger overheen en controleert of het glad is of dat hij zijn vinger eraan verwondt. Zo keurt de schakelkastbouwer of het om een kwalitatief hoogwaardige kabelgoot gaat – dat is het belangrijkste kenmerk.”

→ Hier vindt u onze uitgebreide paneelbouw-pagina met alle producten voor kwaliteitsbewuste schakelkastbouwers: Link ←

De componenten uit de HelaDuct-serie vullen elkaar aan – van de goot die geen letsel veroorzaakt via accessoires tot aan speciaal gereedschap. “Ook paneelbouwers met klanten die speciale oplossingen nodig hebben, zijn hier aan het juiste adres”, aldus Orsini. Zo garandeert HelaDuct de schakelkastbouwer en zijn opdrachtgevers een resultaat dat lang meegaat en een goede kwaliteit uitstraalt.

Nu online: HellermannTyton INSIDE!

Neem een kijkje achter de schermen van de wereldwijd toonaangevende pionier op het gebied van kabelmanagement. Ontdek wat ons bezielt. Collega James toont in de video een van zijn favoriete producten … https://youtu.be/cz4FjYpIpK8

#2595

Beoordeel dit artikel

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.