oktober 25, 2016 / Applicaties, Oplossingen voor markten en industrieën

IP-codes: het vinden van de juiste kabelbescherming

IP-codes: het vinden van de juiste kabelbescherming

Een typische maandagochtend in de winter: er is een opstopping in de tunnel waardoor duizenden forensen zich richting de stad spoeden. Eindeloze rijen auto’s blazen wolken uitlaatgas uit. Smeltende sneeuw druipt van de auto’s en vermengd zich met grit, olie en remstof in modderige stroompjes tussen de rijstroken. De luchtvochtigheid is hoog, ondanks de kou. Als het verkeer weer begint te stromen, vult de lucht zich met zoute, modderige nevel.

Maar alle systemen werken goed. Als een voertuig vlam zou vatten, zou direct het een alarm worden geactiveerd. De tunnel is gelukkig uitgerust met een zorgvuldig ontworpen systeem voor kabelbescherming.

Lees dit artikel om te ontdekken hoe u ook het juiste systeem kunt vinden om uw bekabeling te beschermen.

“In één van onze meest recente projecten hebben we een tunnelbouwbedrijf voorzien van HelaGuard beschermslang en koppelingen voor het brandalarmsysteem dat ze installeerden”, legt Rik Vroege, Manager sales office van HellermannTyton, uit. Veranderende weersomstandigheden, temperatuurschommelingen en trillingen van zwaar verkeer vereisten een robuuste, duurzame en vloeistofdichte kabelbescherming. Bij afwezigheid daarvan zou het ononderbroken functioneren van cruciale veiligheidssystemen in de tunnel niet kunnen worden gegarandeerd, waarmee een risico zou ontstaan voor reizigers en infrastructuur.

HGL-SM Straight Swivel External Thread, IP68, Article number: 166-21910
Koppeling met draaiend buitendraad HGL16-SM-PG9

HellermannTyton hielp de klant met een combinatie van standaard onderdelen en maatwerk, met als doel het bereiken van het hoogst mogelijke niveau van beveiliging (IP, ingress protection) tegen water en stof. “We hebben speciale extra grote koppelingen ontwikkeld volgens de specificaties van de klant. Hierdoor heeft het kabelsysteem in de tunnel nu een beschermingsgraad die een stuk hoger is dan het minimum gedefinieerd door IP68. Het brandalarmsysteem in de tunnel is daardoor goed beschermd.”

 

Welk kabelbeschermingssysteem voor welke toepassing? Duidelijkheid dankzij de IP-code

HellermannTyton biedt een groot assortiment beschermslang en koppelingen in de HelaGuard-serie. De IP beschermingsklasse, of eenvoudig IP-code of IP-waarde, geeft de mate van bescherming aan tegen water en deeltjes, zoals stof. Een verscheidenheid aan oplossingen met verschillende IP-klassen, gecombineerd met verschillende mechanische sterktes, materialen, flexibiliteit en afmetingen, betekent dat klanten een ideale oplossing kunnen implementeren die voldoet aan al hun eisen. Lees hier meer over de IP-klassen.

Nuttig overzicht van IP-beschermingsklassen tegen vaste deeltjes en waterDe IP-code dient als een belangrijke indicator voor het kiezen van de juiste slangen en koppelingen. IP-classificaties worden gedefinieerd volgens de norm DIN EN IEC 60529 en bestaan uit twee getallen. Het eerste getal in de code geeft de mate van bescherming aan tegen deeltjesmateriaal, en het tweede geeft de mate van bescherming aan tegen water. In het algemeen geldt: hoe hoger het getal, hoe beter de bescherming: “Je moet goed kijken of het kabelbeschermingssysteem en de beoogde toepassing wel bij elkaar passen. We overleggen uitgebreid met onze klanten en ontwikkelen dan individuele oplossingen, zoals bij het hierboven genoemde brandalarmsysteem. We willen de meest geschikte kabelbeschermingsoplossing bieden voor de beoogde kabelbeschermingstoepassing”, aldus Rik Vroege.

Pagina 467 uit onze catalogus.

Kabelbeschermingssystemen gemaakt van kunststof, metaal en roestvrij staal

Omgevingsomstandigheden bepalen het soort materiaal dat gekozen wordt voor een kabelbeschermingssysteem. Typische vragen van een engineer kunnen zijn: “Hoe hoog kan de temperatuur worden? Moet het kabelbeschermingssysteem hittebestendig of waterbestendig zijn? Betreft het een toepassing binnen of buiten? Hoe zit het met de weerstand tegen chemicaliën? Welke soorten mechanische krachten zullen naar verwachting inwerken op de kabels en het beschermingssysteem? Heeft het systeem elektromagnetische bescherming nodig?”

319737_850px

HelaGuard omvat een gevarieerd en uitgebreid assortiment. De grote verscheidenheid aan kunststof en metalen slangen, koppelingen en accessoires in verschillende materialen en diameters biedt een oplossing voor vrijwel alle uitdagingen achter deze vragen. Standaard HG-SW-slang vervaardigd uit polyamide 6.6 is beschikbaar in verschillende diktes voor verschillende toepassingsgebieden. De unieke gepatenteerde kunststof koppelingen van HellermannTyton spelen een belangrijke rol, omdat hun vergrendelingsmechanisme heel sterk en stevig is. De koppeling is bestand tegen schokken, trillingen en vandalisme.

Metalen kabelbescherming voor extreme omstandigheden

HelaGuard omvat ook een gevarieerde en complete serie metalen beschermslangen en koppelingen. Ze beschermen tegen zuren, hitte en straling. Lees in dit voorbeeld over een fabrikant van ovens hoe hitte en elektromagnetische interferentie effect kunnen hebben op de productie (Engelstalige tekst).

“We hebben veel klanten in de offshoresector die deze metalen systemen gebruiken, vooral van roestvrij staal”, vertelt Rik Vroege. “Een groot voordeel voor onze klanten is dat we geen toeslag voor metaal in rekening brengen. We calculeren altijd met vaste prijzen”, voegt hij toe.

Checklist voor uw optimale kabelbescherming

U dient al vanaf het eerste moment de juiste kabelbescherming voor uw installatie te plannen. Op basis van de omgevingsomstandigheden en uw toepassingsspecificatie kunt u bepalen welk systeem van HelaGuard voor u geschikt is. Hier volgen de belangrijkste vragen in één oogopslag:

  • Waar bevinden zich de kabels die beschermd moeten worden?
  • Moeten de kabels beschermd worden tegen water of stof? Zo ja, in welke mate?
  • Moet de beschermslang slagvast zijn, bijvoorbeeld omdat hij over de vloer loopt?
  • Moet het systeem een hoge trekkracht kunnen weerstaan?
  • Tegen hoeveel schurende kracht moet het systeem bestand zijn?
  • Aan welke temperaturen zal het systeem blootstaan?
  • Moeten de kabels beschermd worden tegen het weer en uv-straling?
  • Moet het systeem bescherming bieden tegen olie, vet, brandstof of zuur?
  • Moeten uw kabels beschermd worden tegen slijpsel?
  • Welke andere soorten beschadiging zijn mogelijk binnen uw toepassing?

Een overzicht van individuele systeemoplossingen en hun eigenschappen is te vinden in de gedetailleerde HelaGuard productcatalogus.

Waar is HelaGuard verkrijgbaar?

helaguard_brochure_uk_2015-1HellermannTyton werkt nauw samen met veel toonaangevende groothandels. U kunt hier zoeken naar uw dichtstbijzijnde leverancier.

 

Heeft u vragen of wilt u advies over kabelbescherming voor uw installatie? Neem dan meteen contact met ons op!

 

#2406

Beoordeel dit artikel

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.