Januari 25, 2016 / Oplossingen voor markten en industrieën, Research & Development

Metalen kabelbinders doorstaan kortsluittest voor kabelklemmen

Metalen kabelbinders doorstaan kortsluittest voor kabelklemmen

Elektrische kortsluitingen genereren een enorme destructieve kracht. Het risico op letsel en schade door ongecontroleerd bewegen van bekabeling is vooral groot wanneer massieve bekabeling in zogenaamde trefoil- of driehoeksformatie wordt gelegd.

Cable cleats of kabelklemmen zijn de meest gebruikte componenten voor het fixeren van laag- en middenspanningskabels in industriële elektrische installaties, in spoorwegapplicaties of in windkrachtinstallaties. Maar tests met roestvrijstalen bundelbanden van HellermannTyton, uitgevoerd door het NEFI High Power Laboratory in Noorwegen, laten zien dat metalen kabelbinders bij een kortsluiting feitelijk net zo veilig zijn als kabelklemmen.

De dominantie van kabelklemmen heeft vooral te maken met het feit dat er een specifieke internationale norm (IEC61914:2009) bestaat voor het toepassen van deze klemmen in elektrotechnische installaties, maar er nog geen norm voor metalen bundelbanden is.

internationale norm, metalen bundelbanden, kabelklemmen, Elektrische kortsluitingen
MBT-bundelbanden met LFPC-beschermprofiel in driehoeksformatie

In de bedrijfsfilosofie van HellermannTyton staan expertise en innovatie hoog in het vaandel, ook waar het gaat om het fixeren van bekabeling in dergelijke applicaties. Daarom hebben wij besloten om onze technische en materiaalkennis in te zetten voor het testen van diverse types metalen bundelbanden. Het gaat hierbij om de MBT-serie (voorzien van kogelsluiting, in uitvoeringen met zowel een enkele als een dubbele bundeling) en de AMT-serie (met omvouw-sluitkop). Ons doel was simpelweg ontdekken of en hoe onze bundelsystemen de zwaarste kortsluitingen zouden weerstaan (kijk hier voor een uitleg over het leggen van bekabeling in driehoeksformatie door Elektrotechnik Magazine; let op Engelstalig!).

HellermannTyton benaderde het NEFI High Power Laboratory in Noorwegen voor het testen van elektrische installaties) voor het uitvoeren van een serie onafhankelijke tests.

short circuit on the test rig in ultra-slow-motion, cable clamps, cable cleats electrical installations
De videoclip die u hier kunt bekijken toont in ultra-slow-motion een kortsluiting met een duur van 0,2 seconde.

De tests werden uitgevoerd met kabels van verschillende kabeldiameters, Ø 36 mm (300 mm²) en Ø 13 mm (50 mm²), elk met 3 kabels met een lengte van 8 meter voor elke variant in driehoeksformatie. Deze werden vastgezet op een 3 meter lange roestvrijstalen kabelgoot met metalen MBT- of AMT-bundelbanden met de volgens de formule berekende tussenruimten. Met verschillende stroomsterkten werden kortsluittijden van 0,2 tot 0,5 seconden getest.
De testen bij NEFI werden geregistreerd met hogesnelheidscamera’s om een gedetailleerde visuele analyse van de impact van de kortsluiting mogelijk te maken.

Zoals de videoclip laat zien, kon aan geen van de geteste objecten beschadigingen vastgesteld worden*.

Bovendien zijn metalen kabelbinders door de bank genomen minder duur dan kabelklemmen en bieden ze een grote flexibiliteit bij het toepassen van verschillende kabeldiameters onder gelijke gebruiksomstandigheden.

Onze MBT- en AMT-banden zijn bovendien uitstekend bestand tegen hoge temperaturen en corrosie, waardoor ze ideaal zijn voor elektrotechnische installaties binnen en buiten op olie- en gasplatforms, aan boord van schepen, bij duurzame-energieparken of in industriële installaties.

Neem hier contact met ons op als u hulp nodig heeft met het kiezen van de juiste bundelband voor uw toepassing. Meer informatie vindt omtrent MBT-bundelbanden vindt u hier.

Juridische note: gelieve rekening te houden met het feit dat onze test geen vervanging is van een geschiktheidstest voor uw applicatie.
* De resultaten van deze test vallen ruim binnen de norm IEC61914:2009; ze vormen echter slechts een algemene richtlijn. Onze testresultaten zijn geen vervanging voor de vereiste nauwkeurige technische berekening van de verwachte krachten in individuele installaties. Het nalaten daarvan of verkeerde installatie levert een onnodig risico op schade en dodelijk letseld.

#1541

Beoordeel dit artikel

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.